Angst voor de tandarts

Krijg jij ook de bibbers of nog erger bij het woord tandarts?

De meeste mensen staan niet te springen als ze weer naar de tandarts mogen, maar weten dat het beter is om het wel te doen, en gaan vrijwel zonder moeite toch naar de tandarts.

Maar er is ook een hele grote groep die bij het woordje tandarts al doodsangsten uitstaan.

Er kan angst optreden voor verschillende aspecten van de tandarts, zoals het geluid van de boor, de witte jas van de tandarts, de spuit voor de verdoving, de geur of de pijn die ze verwachten te hebben. Daarnaast heb je ook nog een groep waarvan je de verhalen van vroeger kent, de beruchte en autoritaire schooltandarts. Gelukkig is dat iets uit de oude doos en is de jeugdtandarts tegenwoordig heel kindvriendelijk!

Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om de tandarts te bezoeken en 15% van de kinderen. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie).

De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees.

Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen! Met een angst of een fobie word je namelijk niet geboren.

Meestal heeft er een specifieke, ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden waarna de angst is ontstaan. Sommige cliĆ«nten met angst voor de tandarts hebben echter nog nooit een negatieve ervaring bij de tandarts meegemaakt. Die zijn bijvoorbeeld bang geworden door ervaringen en verhalen van anderen en/of beelden op televisie. Het kan ook zomaar zo zijn dat de aanleiding tot de angst voor tandarts niet altijd direct samenhangt met tandarts gerelateerde ervaringen. Soms is de angst voor de tandarts  namelijk ooit ontstaan bij vergelijkbare ingrepen bij bijvoorbeeld een dokter of in het ziekenhuis.

Maar gelukkig is daar iets aan te doen!

Samen gaan we aan de slag om het vervelende gevoel en gedachte rondom de tandarts aan te pakken, zodat je er voortaan met een andere gevoel naar toe gaat. Dit gaan we doen met EMDR, de nummer 1 behandeling in geval van traumatische gebeurtenissen en angsten.