Iedere bevalling is anders maar toch hoopt iedere ouder op een zo min mogelijke pijnlijke bevalling en het liefst zonder complicaties.
Gelukkig kunnen veel kersverse papa’s en mama’s terugkijken op de bevalling met een positief gevoel.
Helaas geldt dat niet voor iedereen. Voor sommigen roept de bevalling na langere tijd nog altijd verdriet, paniek, flashbacks, stress of nog iets anders op. Ze kunnen hierdoor niet meer goed slapen, hebben angst voor een volgende bevalling of vermijden een volgende zwangerschap. Gaan twijfelen aan zichzelf of krijgen relatieproblemen.
We spreken dan van een bevallingstrauma. Een bevallingstrauma kan zowel bij de vader als de moeder voorkomen. Bij een bevallingtrauma gaat het er niet zozeer om wat er precies gebeurd, maar om hoe jij het als moeder, of als vader, hebt ervaren.
Omdat ook in deze vaak de vaders vergeten worden, is er ook een samenwerking met Bas van de website http://www.devergetenvader.nl. Hier kunnen vaders die het niet gelijk nodig vinden om met een coach te praten, maar het wel fijn vinden om hun verhaal met lotgenoten te delen, hun verhaal kwijt.
Mogelijke oorzaken van een bevallingstrauma kunnen zijn:
- Zeer pijnlijke bevalling
- Een zeer lange of juist korte bevalling
- Onvoldoende steun van zorgverleners ervaren
- Onvoldoende steun van de partner ervaren
- Gevoel van controle verlies
- zwangerschapscomplicaties (vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging)
- kunstverlossing (tang, vacuüm)
- spoedkeizersnee
Een bevallingstrauma zorgt ervoor dat je de herinnering aan de geboorte liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Terwijl het zo’n bijzonder moment had moeten zijn!
Samen gaan we aan de slag om het vervelende gevoel en gedachte rondom de bevalling aan te pakken, zodat je er met een andere blik op terug kunt kijken. En vol vertrouwen een volgende zwangerschap en bevalling in kan gaan.
Dit gaan we doen met EMDR, de nummer 1 behandeling in geval van traumatische gebeurtenissen.